به گزارش وکنا به نقل از دیجیاتو، آزمایش ISS به دانشمندان کمک میکند تا تاثیرات ریزگرانش را بر جوش و تراکم را بررسی کنند.
گروهی از مهندسان در حال آزمایش یک سیستم تهویه مطبوع در فضا هستند. آنها چگونگی عملکرد دو فرآیند اساسی در محیطی با گرانش کمتر از زمین را بررسی میکنند تا سیستمی برای زیستگاههای آینده در ماه و مریخ طراحی کنند.
آزمایش جوش و تراکم جریان (FBCE) در تاریخ ۱ آگوست در میان ۸۳۴۴ پوند (۳۷۸۵ کیلوگرم) محموله با یک فضاپیمای باری به نام Cygnus به سمت ایستگاه فضایی بینالمللی (ISS) پرتاب شد. این آزمایش که توسط مهندسان دانشگاه پردو طراحی شده است، اثرات ریزگرانش بر تراکم را اندازهگیری میکند.
«ایسام مودوار»، استاد مهندسی مکانیک در دانشگاه پردو، در بیانیهای اذعان میکند که بیش از صد سال طول کشید تا دانشمندان به درک درستی از نحوه عملکرد سیستمهای گرمایش و سرمایش در گرانش زمین دست یابند، اما هنوز نمیدانند که آنها چگونه میتوانند در حالت بیوزنی عمل کنند.
پرتاب این هفته، ماژول دوم را به تاسیسات طراحی شده توسط پوردو، که از آگوست ۲۰۲۱ روی ایستگاه فضایی بینالمللی قرار دارد، انتقال داد تا دادههایی را درباره نحوه عملکرد جوش در محیط ریزگرانشی جمعآوری کند. جوش و تراکم برای همه سیستمهای گرمایش و تهویه مطبوع که مخصوص زمین طراحی شدهاند بسیار مهم هستند، اما FBCE اکنون نحوه عملکرد آنها در فضا را آزمایش خواهد کرد. این دو ماژول تا سال ۲۰۲۵ در ISS باقی خواهند ماند.
«مودوار» عقیده دارد که تیم تحقیقاتی آمادهاند تا پرونده جریان و جوشش در جاذبه کاهشیافته را به معنای واقعی کلمه ببندند. با انجام این آزمایش، این تیم نهتنها به برخی از سوالات در دنیای فیزیک سیالات پاسخ میدهد، بلکه به طراحی سیستمهای گرما و تهویه مطبوع برای زیستگاههایی در ماه یا مریخ که در آن گرانش به اندازه زمین قوی نیست، کمک میکند.
دادههای جمعآوریشده توسط این آزمایش همچنین میتواند با درک نحوه رفتار مایعات برودتی (که بهعنوان پیشران استفاده میشوند) در فضا، به نحوه سوختگیری فضاپیماها در مدار برای پروازهای طولانیتر کمک کند.
FBCE به مدت ۱۱ سال با همکاری مرکز تحقیقات گلن ناسا در کلیولند در حال کار بوده است.
نویسنده: میترا نیرومند