به گزارش وکنا، به نقل از دیجیاتو، دانشمندان برای اولینبار توانستهاند در اوایل عمر جهان ببینند که اتفاقات با سرعتی بسیار آهستهتر از حالحاضر رقم میخوردند.
اخترشناسان نقاط دوردست کیهان را که عمر آن تقریباً 1 میلیارد سال بوده است، رصد کرده و متوجه شدهاند که اجرام در آن زمان نسبت به الان بهصورت آهسته حرکت میکردند. این اکتشاف برای اولینبار پدیده عجیب اتساع زمانی را تأیید میکند که «آلبرت اینشتین» بیش از یک قرن پیش آن را پیشبینی کرده بود
به گزارش گاردین، دانشمندانی به رهبری استاد اخترفیزیک دانشگاه سیدنی استرالیا دریافتهاند که وقتی عمر جهان تنها یک میلیارد سال بوده است، اتفاقات در آن با سرعتی پنجبرابر آهستهتر رخ میدادند. علت این مسئله اثری است که انبساط کیهان بر زمان میگذارد و باعث کشیدگی آن میشود.
محققان استرالیایی با همکاری دانشگاه آکلند نیوزلند تحلیلهای پرجزئیاتی را روی 190 اختروش انجام دادند و متوجه شدند که سرعت اتفاقات در ابتدای جهان آهستهتر بوده است. نکته کلیدی در کار آنها کشف معادلی برای تیکهای ساعت در نور اختروشها است.
لوئیس میگوید: «اگر در آن دوره زندگی میکردید، در دوره طفولیت جهان، یک ثانیه شبیه یک ثانیه بهنظر میرسید، اما از نقطه دیدگاه ما، پس از گذشت بیش از 12 میلیارد سال، بهنظر میآید که آن زمان درحال کشآمدن است.»
اتساع زمانی اینشتین چیست؟
طبق نظریه نسبت عام اینشتین، اخترشناسانی که به رویدادهای باستانی جهان نگاه میکنند، باید اتفاقات را با سرعتی کمتر از حالحاضر ببینند. این پدیده تحت عنوان اتساع زمانی شناخته میشود و متأثر از انبساط کیهان است. چون این انبساط موجب کشآمدن نور میشود و طولموج آن را افزایش میدهد.
ازاینرو زمان هم کش میآید: اگر یک شیء دوردست هر یک ثانیه یک بار چشمک بزند، انبساط جهان باعث میشود که زمان سپریشده بین این چشمکزدنها بیشتر شود. دانشمندان قبلاً دیده بودند که سرعت انفجار برخی ستارگان تقریباً نصف بقیه ستارگان است، ولی در آن رصدها عمر کیهان تقریباً نصف عمر فعلی آن بود. تلاشها برای مشاهده اتساع زمانی در ابتدای عمر جهان تا پیش از این به شکست منجر شده بود.